fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Jourhem för barnens skull

Jourhem för barnens skull
2017-01-29 Martina Sandberg
TEXT & FOTO: ÖREBRO KOMMUN

En trygg fristad för utsatta barn. Sherry Berger är kontrakterat jourhem åt Örebro kommun. ”Våga prova” är hennes tips.

Tillsammans blir vi som en vanlig familj och de finns med i vår vardag

Strax norr om Örebro bor Sherry och Stefan Berger tillsammans med dottern Nicole. Här finns också plats för barn i åldrarna 0–17 år som behöver komma till ett jourhem.

– Barnen är oftast väldigt tacksamma att få komma till en annan miljö och mår mycket bättre när de landat här, säger Sherry. Det placerade barnet kan vara allt från nyfödd bebis till tonåring. Problembilden varierar förstås.

– Vi är som en slags mellanstation under tiden som barnets situation utreds. Sedan ska barnet vidare till ett annat hem eller flytta tillbaka hem, säger Stefan. Att vara jourhem är Sherrys heltidsjobb,och för det får hon ersättning från Örebro kommun.

– När jag bestämde mig för att jobba med det här i mitt eget hem blev jag glatt överraskad över ersättningen. Vi gör det ju absolut inte för pengarna, säger Sherry.

– Barnen som kommer blir en del av hela familjen. Så måste det vara, något annat funkar inte. Tillsammans blir vi som en vanlig familj och de finns med i vår vardag, säger Stefan.Det innebär att även dottern Nicole, femton år, blir delaktig i stödarbetet.

– Det är alltid roligt att träffa nya människor, även om det kan vara jobbigt ibland. Man lär sig mycket och får perspektiv på livet. Det får en att verkligen tänka om, när man får veta vad de kan ha gått igenom, säger Nicole.

Stefan och Sherry Bergers hem är en tillfällig fristad för utsatta barn.

FRÅN FRISÖR TILL JOURHEMSFÖRÄLDER

Sherry har alltid arbetat med människor. För henne var steget från frisör till jourhemsförälder inte särskilt långt.

– När jag jobbade som hårfrisör berättade kunderna om sina problem. Jag blev intresserad av att hjälpa människor med deras ”insida” också. Jag utbildade mig till fritidspedagog, jobbade på fritidsgård och med ensamkommande barn. Mina två passioner är hästar och att hjälpa barn, och jag började läsa psykologi och om samspelet mellan hästar och barn. Till familjen hör nämligen också tre hästar i olika storlek. De placerade barnen kan få bekanta sig med dem, får rida i en hage eller göra ridturer i den närliggande skogen.

– Det är så fascinerande när ett barn från en familj med auktoritär uppfostran börjar inse att de kan och vågar bestämma över en stor häst. Barnen kan verkligen växa av det, säger Sherry.

Karolin Oktay och Åsa Svensén, familjehemssekreterare i Örebro kommun.

FÅR STÖD OCH HANDLEDNING

Idag har Örebro kommun tio kontrakterade jourfamiljer, men behovet är större än så. När någon anmäler intresse för att bli ett kontrakterat jourhem görs en utredning av hela familjen. Det blir hembesök, intervjuer och insamling av referenser och registerutdrag. Om familjen bedöms som lämplig får den placeringar under en prövotid och får gå en familjehemsutbildning. Även fortsättningsvis får jourfamiljen stöd av kommunen i form av utbildning och handledning.

– Vi har handledning en gång i månaden och träffar familjehemssekreteraren varannan vecka. Dessutom träffas vi jourfamiljer en gång i månaden och utbyter erfarenheter. Det funkar mycket bra, säger Sherry. Att behovet av jourhem är stort bekräftas av Karolin Oktay och Åsa Svensén, som är familjehemssekreterare och arbetar med jourhem inom socialförvaltningen i Örebro.

– Att vara jourhem är en huvudsysselsättning och det blir en livsstil. Man ska finnas tillgänglig dygnet runt, så för att få vara jourhem krävs att man har intresse för och tycker om barn, säger Åsa.

– Och så ska man förmå att knyta an ”lagom mycket” och gilla utmaningar, tillägger Karolin.