fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

På rätt spår mot Vasaloppet – expertens bästa tips

På rätt spår mot Vasaloppet – expertens bästa tips
2018-02-20 Anders Gidlund
Text: Ingela Östlund
Foto: Stéfan Estassy

Drömmer du om att åka Vasaloppet? Är du osäker på vad som egentligen krävs? Det är lätt att få ångest av den massiva information som finns om­ träningsmetoder, träningsfilosofi, kostråd och teknik.

Men var lugn – hjälp finns att få. Torbjörn Hägglund, spår- och ledansvarige på Högbo Bruk, har 17 Vasalopp bakom sig och vet vad han pratar om. Enligt Tobbe åker tre av fyra motionärer på för dåligt vallade skidor. De skulle få effektivare träning om skidorna vallades rätt.

– En del säger att det ger bra träning att åka på tunga skidor, men ska du ut och springa inte tar du på dig stövlar då, säger Tobbe pedagogiskt.

Idag stakar man mycket, och då ska magen och ryggen användas. In med rumpan, ihop med magen så den är spänd, lås armbågen och axlar så häv dig fram i varje stavtag.

Rätt åkteknik viktigt

Tobbe Hägglund vet hur han ska förklara så folk förstår. I den vackra bruksmiljön i Högbo, i klar och kylig höstluft, visar han teknikerna för diagonalåkning och för stakning, och hur balansen är ett problem för många vid diagonalåkning.

– Man måste förstå skillnaden mellan att verkligen stå på ett ben, och när man inte gör det. Annars fungerar inte spannet på skidan och då får man inte fästet som driver skidan framåt, konstaterar Tobbe.

Diagonalåkning kräver bättre kondition än stakning. Den som vill åka i högre fart en längre sträcka ska därför använda stakningstekniken. Men gör man fel kan man få ont i både ländrygg och armbågar.

– Idag stakar man mycket, och då ska magen och ryggen användas. In med rumpan, ihop med magen så den är spänd, lås armbågen och axlar så häv dig fram i varje stavtag.

Delar gärna med sig. Tobbe Hägglund på Högbo Bruk vet det mesta om vallning och skidteknik.
Foto: Hasse Andersson

Det gäller att ha en bra upplevelse och inte komma hem som ett vrak, oavsett om man åker tre eller nio mil.

Kom inte hem som ett vrak

Även om längdskidåkningen enligt Tobbe är en sport som ger få skador, så kommer många med skador från löpning och andra sporter. Det är viktigt att musklerna blir vana att åka skidor.

– Känslan är att många tränar för lite, de har inte tillräckligt många skidmil i kroppen. Det kan bero på att många Vasaloppsåkare kommer från Stockholm och Göteborg och där är det inte så bra förutsättningar att åka skidor.

Innan ett Vasalopp bör man därför ha en träningsdos på uppemot 40 till 50 skidmil, kompletterat med styrkegymnastik och annan konditionsträning. Kan man inte åka så mycket skidor är det rullskidor och stakmaskin som gäller. Då kan det räcka med 20 mil på riktiga skidspår.

– Helst ska man träna så grennära som möjligt. Det är svårt att bara på gymnastik och löpning tillgodose de muskler man behöver träna för att åka behagligt skidor under Vasaloppet. Det gäller att ha en bra upplevelse och inte komma hem som ett vrak, oavsett om man åker tre eller nio mil, säger Tobbe Hägglund

Lång skidsäsong på Högbo
Vid Högbo Bruk finns skidspår med konstsnö, Pay and Ski, från oktober till mars om vädret tillåter. Konstsnöspåret blir upp till 4,1 km långt. När natursnön kommer kan bruket stoltsera med 50 km högklassiga längdskidspår. För den som vill bli en bättre skidåkare erbjuds både privatlektioner och tekniklektioner i grupp.
» hogbobruk.se