fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Det är i Avesta Lina Hurtig känner sig hemma

Det är i Avesta Lina Hurtig känner sig hemma
2022-08-08 Anders Gidlund
Lina Hurtig
Text: Kerstin Eriksson.
Foto: Malin Mattsson

Lina Hurtig är en av Sveriges bästa fotbollsspelare. Hon har gjort avgörande mål i den gulblå landslagströjan och varit med och tagit italienska Juventus till ligatiteln. Hon är en rutinerad spelare på världens alla fotbollsplaner. Men för Lina är ändå Avesta hemma.

Lina Hurtig är faktiskt så till den grad hemmakär att hon och hennes fru Lisa nyligen köpte hus i Avesta.

– Vi har letat rätt länge för att ha någonstans att bo när vi kommer hem. Vi har bott hos syrran och det har funkat bra men det blir lite trångt. Vi ville ha något eget, säger Lina Hurtig.

Ingen sommarstuga

Att kalla huset för en sommarstuga passar sig dock inte.

– Nej, det är alldeles för stort och för fint för det. När vi inte är hemma så tittar familjen till det. Några använder det till och med som en hotellnatt när de vill komma bort en stund, skrattar Lina.

Familjen och Avesta betyder det mesta för Lina Hurtig. Och det är i Avesta hon har haft sin fasta punkt trots alla lag och turneringar. Hon var i sex-sju-årsåldern när hon började spela fotboll, efter att ha testat en mängd andra sporter. Det stod snabbt klart att hon var en synnerligen talangfull fotbollsspelare. Efter att ha fostrats i Avesta AIK tog hon som 15-åring steget till Gustafs GoIF.

– Det var ett stort steg. De låg ju i näst högsta ­serien då. Men jag bodde fortfarande kvar i Avesta och pendlade till träningar och matcher.

Jag flyttade med blandade känslor. Det var jobbigt att vara så långt borta från familjen. Men farsan sa att jag kunde ju alltid flytta hem igen…

Träffade Lisa i Umeå

Längre blev resan när hon värvades till Umeå. En världskänd damfotbollsklubb som gjorde en nysatsning när bland annat Lina blev en av spelarna.

– Jag flyttade med blandade känslor. Det var jobbigt att vara så långt borta från familjen. Men farsan sa att jag kunde ju alltid flytta hem igen…

Det blev ingen flytt tillbaka. Lina trivdes bra i laget, med stan och med kompisarna. Och så träffade hon sin Lisa. Det blev totalt fem säsonger innan Umeå ramlade ur allsvenskan och både hon och Lisa kände att det var dags att röra på sig.

SM-guld i Linköping

– Vi fick bägge två kontrakt med Linköping som det året hade vunnit allsvenskan. Första året med laget tog vi SM-guld. Det var verkligen från botten till toppen.

Utveckling har varit viktigt för Lina. Själv är hon övertygad om att det ständigt går att bli lite bättre. Att utvecklas lite till. Något som internationella lag snart såg. I september 2020 fick Lina kontrakt med damlaget för Juventus i italienska Turin, som är ett av de stora damfotbollslagen i världen.

– Att intresset för damfotbollen har växt så snabbt är skitkul. Framför allt att det ­numera är så mycket publik. Det märkte man framför allt på VM i Frankrike. Dit kom dessutom hela min familj från Avesta för att titta. Det betydde mycket för mig.

Här hemma trivs jag bäst med att bara umgås med de mina.

Lina Hurtig med dotter och sin mamma.

Stannar i Juventus till 2024

Idag har Lina skrivit ett nytt tvåårskontrakt med Juventus som sträcker sig till år 2024. Men för många, och kanske främst i Italien, kommer Lina att vara minnesvärd på fler sätt. Våren 2021 berättade hon och Lisa att de väntade barn.

– Vi gjorde det offentligt och i samförstånd med Juventus. I Italien är det nämligen inte tillåtet för samkönade par att skaffa barn. Att bli förälder var en viktig sak för oss att berätta. Reaktionerna blev mest positiva. Vi fick väldigt mycket kärlek!

Italienska livet likt det svenska

I Turin bor Lina, Lisa som lagt fotbollsskorna på hyllan, och dottern, i en lägenhet. Livet skiljer sig inte mycket från att bo och leva i Sverige.

– Det är ganska lika egentligen. Möjligtvis äter vi ute lite oftare där än hemma i Sverige. Och så är det ju ett fantastiskt klimat i Italien.

Men hemma är alltså ändå Avesta, där den lilla familjen vistas så ofta de kan.

– För min del blir det mest vid jul och nu på ­sommaren. I sommar har vi inte planerat någonting. Men här hemma trivs jag bäst med att bara umgås med de mina, leka med kusinerna och vara tillsammans med min fru och min dotter.

Mer om Lina Hurtig

Återvänder alltid till: Avesta

Ålder: 27 år

Familj: Gift med Lisa sedan 2019 och en dotter

Aktuell: Skrev på för Arsenal sommaren 2022 och fortsatt landslagsspel.

Klubbar: Avesta AIK, Gustafs GoIF, Umeå IK, Linköping FK, Juventus

Antal landslagsmål: Sverige U17 6 st, Sverige U19 23 st, ­­Sveriges landslag 18 st

Favoritmat: ”Allt som Lisa lagar. Hon är grym i köket.”

Favoritprogram på TV: Sveriges ­Mästerkock

Fritid: Umgås med familjen