fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Att studera öppnade möjligheter jag inte visste att jag hade

Att studera öppnade möjligheter jag inte visste att jag hade
2023-08-08 Tobbe365
Text: Emma Norman
Foto: Linneá Engblom

Hon var säker – studier var inget för henne. Nu är hon forskarstuderande. Studierna vid Högskolan Dalarna förändrade Marieke Rynosons framtid och hennes kunskaper är efterfrågade. 

Hon växer upp i norra Tyskland i en familj som bilade till Sverige varje sommar. Där hopträngd i baksätet mellan packning och pappas utrustning för fallskärmshoppning kunde hon inte ana att hon i framtiden skulle bo i Dalarna. 

Efter gymnasiet trodde Marieke att hon var klar med sina studier, hon ville jobba med något konkret och praktiskt. Det resulterade i en lärlingsutbildning som kyrkomålare, ett arbete där hennes historiska intresse kom till användning och där det praktiska arbetet fick ta plats. Därmed ökade hennes nyfikenhet för renovering av gamla byggnader och ledde in henne på en utbildning som byggnadsingenjör. Så träffar hon masen Rikard och flyttar till Sverige och Säter. 

Vad ska hon göra i Sverige? Kan hon ha användning för sin utbildning? Marieke upptäcker en högskoleutbildning i energieffektivt byggande och tänker att hennes tidigare kunskaper och intresse för att leva mer hållbart är en perfekt matchning.
– Det kändes så självklart – att det var meningen att jag skulle hamna här och kunna gå den här utbildningen, säger Marieke. 

”Fortsätt drömma säger Marieke. Som ung hade jag inte en aning om att jag skulle frysa i Sverige och vara forskarstuderande, vad som sker sen får tiden utvisa

Forskning energisystem

Att bli student efter att ha jobbat i flera år var en enklare omställning än vad Marieke trott.
–  En mindre högskola som Högskolan Dalarna passar mig verkligen, här känner vi varandra. Vi är ”du” med varandra – oavsett om man är professor eller student. Känslan är att våra lärare verkligen vill se oss lyckas. 

Hennes lärare Jonn Are Myhren, nickar instämmande.
– Vi studerar frågor som rör ett hållbart samhälle, en fråga som hela tiden är aktuell och då måste även våra studenters kunskaper vara uppdaterade och följa utvecklingen som sker. Där tillför den forskning som vi parallellt jobbar med mycket, säger Jonn Are, som är ansvarig för magisterprogrammet i energieffektivt byggande.

Jonn Are och Marieke är överens om att utvecklingen och utformandet av framtidens energieffektiva byggnader och boenden är en viktig samhällsfråga och det är en fråga som många företag har intresse av också vilket har märkts.

­– Under utbildningen var det kontinuerliga företagsbesök vilket gjorde att man som student fick kontakt med olika arbetsgivare. Det gjorde också att all den teori som vi tog del av omvandlades till praktik. Dessutom blev man mer motiverad att plugga när det blir tydligt att våra kunskaper är efterfrågade, säger Marieke. 

När Marieke var klar med studierna såg hon fram emot att jobba med analyser av olika byggnader för att kunna ge förslag på hur de kan bli mer energieffektiva både för de boende och själva byggnaden. Men också och att få kombinera sitt intresse för gamla byggnader med sina nya kunskaper även praktiskt.

Marieke Rynoson och Jonn Are Myren är numera kollegor. De ser fram emot att inte bara studera energieffektiva byggnader i utan också ha en energieffektiv byggnad som arbetsplats när Högskolan Dalarnas nya campus mitt i centrala Borlänge är klart hösten 2024. 
FAKTARUTA:

Marieke Rynoson 

Ålder: 29 år
Bakgrund: Kyrkomålare, kandidatexamen som byggnadsingenjör, magisterexamen i energieffektivt byggande.
Intressen: Syr sina egna kläder
Aktuell: Forskarstuderande inom energieffektivitet. 

Studera på Högskolan i Dalarna

Kvalificerad utbildning och forskning i hjärtat av Dalarna. Studera via distans eller på campus i Falun eller Borlänge, med närhet till natur och fritidsaktiviteter. Ta del av grundläggande information du behöver veta för att få en riktigt bra studietid. 

Länk: Högskolan i Dalarna