fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Färgstark föreställning på sommaridyllen i Stadra

Färgstark föreställning på sommaridyllen i Stadra
2017-05-31 Martina Sandberg
Text: Lena Bergman
Foto: Dragan Popovic

Det blir en färgsprakande exotisk sommar på Stadra teater. Följ med ensemblen på en av Sveriges mest unika teatrar i sökandet efter paradiset.

Det är antagligen Bergslagens allra vackraste spelplats. Längs landsvägen mellan Nora och Grythyttan, med den oändliga himlen ovanför, de djupa skogarna runt omkring och Greckens glittrande vatten som fond, ligger Stadra teater. I år är 20:e säsongen som man här bjuder på teater av högsta kvalitet.

– Jag vill ge publiken något att njuta av och bli berörda av. Det är en riktig passion att skapa konst på den här platsen, säger teaterchefen Magnus Wetterholm.

I år är det en ovanligt exotisk njutning som väntar publiken på Stadra teater: Johan Bernanders nyskrivna pjäs Arabia Felix – en musikteaterföreställning. Pjäsen bygger på den sanna historien om fem lärda män som 1761 sändes av danska hovet på en prestigefylld expedition till det fjärran Jemen. De skulle samla växter, mäta länder och lösa kilskriftens gåta. Men de hade också en hemlig agenda: Att undersöka om bibeln är sann och om paradiset finns.

Musiken har en central plats i berättelsen. Anders Ortmans nykomponerade musik är ett möte mellan västereuropeiska och arabiska klanger.

– Våra tidigare pjäser har framför allt utspelats på 1900-talet. Att ta sig an 1700-talet med kostymer och peruker blir både kul och utmanande. Föreställningen kan bli en riktig ögonfägnad, säger Magnus Wetterholm.

Mannekängar på Noradagarna

Förutom Arabia Felix bjuder Stadra teater i vanlig ordning även på en blandad palett av programkvällar under sommaren. Det blir allt från berörande skeppsöden och sånger av Jacques Brel till en nordisk kväll med både mat och musik. Och för den som suktar efter mer än teater lockar Stadra med både utställning och skulpturpark.

– Vårt café är också viktigt, och från och med i år driver vi teatercaféet Paradiset i egen regi. På vita dukar kommer här att serveras öl, vin och punsch, goda wraps, Sachertårta och sju sorters kakor.

Med en dryg månad kvar till premiären ser Magnus Wetterholm fram emot sommaren, men inte utan viss nervositet.

– Varje år är ett stort vågspel, men jag har en innerlig önskan om att det ska gå vägen. Vi går in i det här med en dröm och en förhoppning om att skänka en stund av stor njutning till publiken, säger han.

Den 7 juli, när sommaren står i full prakt och Stadra grönskar som vackrast, är det dags för premiär av Arabia Felix – en musikteaterföreställning. Men redan den 5 juli kan du få en försmak av 1700-talet, när hela ensemblen utlovat mannekänguppvisning under Noradagarna.