fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Bollnäs Folkhögskola lockar med rolig radiolinje

Bollnäs Folkhögskola lockar med rolig radiolinje
2018-04-12 Anders Gidlund
Bollnäs folkhögskolas radiostudio
Text: Lena Bergman
Foto: Bollnäs Folkhögskola

Solena vågade satsa på sin dröm. Med lite hjälp på ­traven från Bollnäs Folkhögskola blir hon i sommar färdig radioprogramledare.

Är det svårt att välja väg? Tufft att tro på drömmar? Det kan 26-åriga Solena Helmersson skriva under på. Hon hade testat lite av varje: bott utomlands, ströjobbat och pluggat en del, men när Solena kom till Bollnäs Folkhögskola blev det kärlek vid första ögonkastet.

– Jag rekommenderar verkligen radiolinjen! Här har mina drömmar blivit sanna och det har förändrat mitt liv, säger Solena.

 

Solena Helmersson är mer än nöjd med radio­linjen på ­Bollnäs Folkhögskola
Solena Helmersson är mer än nöjd med radio­linjen på ­Bollnäs Folkhögskola. Under utbildningen har hon bland annat fått göra sin drömpraktik på Musikhjälpen.

Att vi ­jobbar mycket praktiskt och lär genom att göra passar mig jättebra

Teori och praktik

Radiolinjen på Bollnäs Folkhögskola vilar på tre ben: journalistik och omvärld och teknik. Teori varvas med praktik och eleverna får vara både programledare, producent, tekniker och reporter. Efter två år känner man sig lika hemma bakom mixerbordet som bakom mikrofonen.

– Att vi jobbar mycket praktiskt passar mig jättebra. Dessutom är lärarna duktiga på att se vad just du är bra på. Jag tänkte jobba som producent, men mina lärare såg att jag passade som programledare, och har väglett och pushat mig så att jag vågade testa, säger Solena Helmersson.

Under radiolinjens första år får eleverna en bred kunskapsbas, medan det andra året är inriktat på fördjupning. Praktiken i årskurs två är uppskattad.

– Den tio veckor långa praktikperioden är ­viktigast i hela utbildningen. För eleverna är den ett sätt att få in foten på arbetsmarknaden, och det är inte ovanligt att man får vara kvar och jobba extra efter praktiken, berättar Olof Höglin, lärare i ljudteknik på radiolinjen.

Olof Höglin, lärare i ljud­teknik vid Bollnäs Folkhögskola

Vi har stor nytta av alla interna samarbeten på skolan. På radiolinjen kan vi till exempel sända musiklinjernas konserter och musikeleverna får träna på att bli intervjuade av oss. Det är en bra symbios.

Kreativ miljö

Bollnäs folkhögskola ligger vackert vid Ljusnans strand i Hälsingland, med naturen runt hörnet. Förutom folkhögskolans allmänna kurs kan man också läsa flera skapande linjer här, bland annat sex olika musiklinjer.

– Vi har stor nytta av alla interna samarbeten på skolan. På radiolinjen kan vi till exempel sända musiklinjernas konserter och musikeleverna får träna på att bli intervjuade av oss. Det är en bra symbios, säger Olof Höglin.

I sommar blir Solena Helmersson färdig med utbildningen och då går flyttlasset tillbaka till hemtrakterna i Norrköping. Sommarjobb har hon redan fått, på P4 Östergötland.

– Det ska bli skönt att vara hemma ett tag, men sen får vi se. Jag vill jättegärna jobba som programledare i framtiden, testa olika kanaler och prova att jobba i större städer. Hela världen väntar på mig!

Vill du också förverkliga en dröm?
Sista ansökningsdag till ­radiolinjen på Bollnäs Folkhögskola är den 30 april. Läs mer på:
» regiongavleborg.se/bollnasfhs