fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

100 sånger får världspremiär på Örebro länsteater

100 sånger får världspremiär på Örebro länsteater
2019-02-18 Anders Gidlund
100 sånger på Örebro länsteater
TEXT: Lena Bergman
FOTO: Mira Åkerman / Örebro länsteater

I mars blir det världspremiär på Örebro länsteater. Med specialskrivna
100 sånger utlovas en spännande scenupplevelse, olik de flesta andra.

Den tyske dramatikern Roland Schimmel­pfennig är en av vår samtids största dramatiker. Nu har han specialskrivit en pjäs till Örebro länsteater: 100 sånger. Titeln till trots är det inte en musikal eller ett visprogram vi ska vänta oss, men heller inte någon pjäs med vanlig storyline.

– 100 sånger är på sätt och vis ett talat körverk. Roland Schimmelpfennig är väldigt känd för att jobba med korta skeenden och fördröjda ögonblick, berättar Sara Giese, pjäsens regissör, och fortsätter:

– På ett sätt är det superrealism och på ett annat sätt är det en komposition. Det är en ganska speciell form, inte ett drama som vi är vana vid, med en tydlig handling och en början, en mitt och ett slut. 100 sånger är som en spegling av ett skeende.

100 sånger handlar om döden, men det pratar om livet och om vad livet består av. Det banala vardagliga som är livet och det storslagna i det.

Sara Giese, pjäsens regissör.
Foto: Örebro länsteater

Pjäsen kretsar kring något som hände på tågstationen klockan 08:55:04. På scenen står en grupp människor som ska berätta vad som hände, men de förmår inte att göra det. I stället berättar de om minuterna innan det som hände hände, och pjäsen blir ett collage av minnesbilder och ögonblick. En mosaik av livet, kallar Sara Giese den.

– Det enkla men samtidigt storslagna i det vardagliga intresserar mig. 100 sånger handlar om döden, men det pratar om livet och om vad livet består av. Det banala vardagliga som är livet och det storslagna i det.

Den 23 mars har 100 sånger världspremiär på svenska i Örebro. I juni blir det sedan tyskspråkig premiär i Stuttgart. Sara Giese hoppas att många tar chansen att komma till Örebro länsteater för möjligheten att se helt nyskriven dramatik.

– Det är stort i teatervärlden att få en världspremiär. Roland Schimmelpfennig är en av mina favoritdramatiker, och att få jobba med hans text är fantastiskt, säger Sara Giese.

100 sånger på Örebro länsteater
100 sånger
Världspremiär 23 mars 2019 på Örebro Teater
AV: Roland Schimmelpfennig
ÖVERSÄTTNING: Ulf Petter Hallberg
REGI: Sara Giese
KOREOGRAFI: Dag Andersson
SCENOGRAFI: Sara Giese
KOSTYM: Elin Hallberg
LJUDDESIGN: Anna Sóley Tryggvadóttir
LJUS: Ronny Andersson
MASK: Giovanni Indelicato
FÖRLAG: Fischer Verlag

LÄS MER OM PJÄSEN PÅ
Orebrolansteater.se