fbpx

365 PUBLISHING
Tel. +46 (0)21 4506440
Epost: redaktionen@hitodit.se
Trefasgatan 3, 721 30 Västerås, Sweden
www.365publishing.se

Långfärdsskridskor – den nya folksporten

Långfärdsskridskor – den nya folksporten
2018-02-20 Anders Gidlund

Storslagna naturupplevelser. Krispigt frisk luft. Ljudet från skridskoskären är det enda som bryter tystnaden. Trevligt sällskap och kaffetermos. Inte undra på att långfärdsskridskor blivit en folksport. Häng med Hit&Dit ut på isarna runt om i regionen.

Foto: Motala Kommun.

Spontana friluftsaktiviteter ökar hela tiden och långfärdsskridskoåkning blir allt populärare. Vi vet att det är många som åker och att det finns en stor önskan om att få till en välskött bana.

Hitta lugnet på isarna i Motala

Aldrig långt till en is. Långa nästan ljudlösa skär på det frusna vattnet. Isen ”sjunger” och den storslagna naturen försätter en snabbt i ett närmast meditativt tillstånd. Få upplevelser slår en lyckad tur på långfärdsskridskor.

Var du än befinner dig i Motala så har du bara fem minuter till vattnet. När isen lägger sig på Vättern är det varning för svindel då det kristallklara vattnet bidrar till god sikt även i fruset tillstånd. Bara det en upplevelse i sig.

En sjö som är lite känd i långfärdsskridskokretsar är Salstern, en liten skogsjö norr om Motala. Den består av många vikar, ligger skyddad av skogen och fryser till tidigt på säsongen. Nästan innan isen lagt sig ser man stora sällskap av skridskoåkare glida fram längs med strandkanterna.

– Spontana friluftsaktiviteter ökar hela tiden och långfärdsskridskoåkning blir allt populärare. Vi vet att det är många som åker och att det finns en stor önskan om att få till en välskött bana. Planerna för en långfärdsskridskobana har pågått under flera års tid men tyvärr har vintrarna varit lite för milda, säger Åsa Grellsgård, fritidschef på Motala kommun.

» motala.se
Foto: Hasse Andersson, Sandvikens Kommuns bildarkiv.

Storsjöns plogade bana är populär

Plogad bana och lånade skridskor. Isarna kan vara helt fantastiska i Gästrikland, och runt Sandviken finns många fina skridskoisar. Storsjön är en av de häftigaste sjöarna för långfärdsskridskor, om den perfekta isen infinner sig. Men det finns många småsjöar där isen lägger sig tidigare såsom Fjärden, Långsjön och Öjaren norr om Sandviken och en annan Storsjön nordväst om Kungsberg, på gränsen till Dalarna. Även Dalälven är ett alternativ, men strömmande vatten göra isarna extra förrädiska.

Om du är osäker på var du vågar åka, så finns Storsjöns skridskobana mellan Årsunda och Sandviken. Banan plogas varje vinter, så den fungerar även när snön fallit och täcker naturisen. Banan är cirka 15 km lång i en riktning, och det finns två startpunkter, dels på Strandbaden i Årsunda, och dels på Hedåsbadet i Sandviken. Många kliver på isen vid Sjövik, bakom Gulfmacken i Årsunda. På macken kan ungdomar låna långfärdsskridskor och isdubbar gratis och vuxna kan hyra både skor och skridskor.

Text: Ingela Östlund

» arsundaif.se/skridsko
» naturkraft-gestrikland.se/upplev-gastrikland/skridskoturer
Foto: Hofors kommun

Pråmleden, ett historiskt skridskoparadis

Hofors bjuder på anrik skridskoåkning om vintrarna. Den plogade banan över sjöarna Edsken, Fullen och Grycken bjuder in till härliga skridskoturer i gränslandet mellan Gästrikland och Dalarna. Pråmleden är en gammal sjöfraktväg från 1800-talet, så på den skrinnar du rakt genom både natur- och kulturhistoria.

Du kan starta turen vid Edskebadet och därifrån fortsätta den 17 km långa banan till Stjärnsund. På tre ställen efter leden finns vindskydd med grillplatser: Djupudden på Edsken, söder om Knupberget på Fullen och på ön Mjölnarholmen på Grycken.

Tips! På Visit Hofors Facebooksida finns israpporter.

» pramleden.se
Foto: Kristoffer Hasselberg

Stadsnära is i Västerås

Frusen Mälare fint utflyktsmål. Skridskoåkning är en av vinterns verkliga tjusningar, så även i Västerås. Mitt ute på Mälaren finns här en mäkta populär plogad bana. Till den milslånga banan kommer varje vinter tusentals människor för att åka skridsko, skidor och spark, eller bara ta en promenad ute på isen.

» visitvasteras.se
Kunskap, utrustning och sällskap är a och o på isen.
Att åka långsfärdsskidskor är härligt, men isvett är ett måste! Utan mycket stor isvana ska du inte vistas på is tunnare än 10 centimeter. Och ge dig aldrig ut på isen utan isdubbar, räddningslina, ispik och ombyte i vattentät påse. Isdubbarna ska sitta under halsen och vara försedda med visselpipa. Och viktigast av allt: Sällskap! Av säkerhetsskäl (och trivsel för den delen) är långfärdsskridsko är ingen sport du bör utöva på egen hand.